Guave
Andere namen: Kwajava
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Guave, of beter bekend als quaiva, is een grote tropische plant die veel gebruikt wordt in de voedingsindustrie. Het is een kleine, meestal groenblijvende boom die inheems is in Midden- en Zuid-Amerika. Hij wordt vooral gewaardeerd om zijn vruchten, die een kenmerkende zoete smaak hebben en veel vitamine C bevatten. Door de eeuwen heen heeft quaiva zich over de hele wereld verspreid en tegenwoordig vind je de producten niet alleen op markten en in supermarkten, maar ook in cosmetica.
De vruchten van quaiva worden zowel vers als verwerkt gegeten. Het vruchtvlees is sappig, varieert in kleur van wit tot roze tot rood, en is populair om zijn verfrissende eigenschappen samen met zijn kenmerkende, zoetzure en exotische smaak. Een van de bekendste producten waarin quaiva te vinden is, is jam. Deze vruchtenjam wordt gekenmerkt door zijn gouden tot oranje kleur, lichtzure smaak en aangename consistentie. Kava is ook te vinden in dranken zoals sappen of cocktails. Daarnaast worden er ook verschillende soorten snoep, snoepgoed, ijs en andere desserts gemaakt van quaves. Een minder bekend maar nog steeds populair product is quajava siroop, die wordt gebruikt om drankjes, ijs, gebak of salades op smaak te brengen.
Quavepulp wordt ook veel gebruikt in de cosmetica-industrie. Door het hoge gehalte aan vitamine C en andere antioxidanten is het ideaal voor de productie van verschillende maskers, crèmes en huidtonics, maar ook haarproducten. Veel merken gebruiken quaiva als hoofdingrediënt in hun huidverjongings- en regeneratieproducten. Daarnaast worden quaiva bladeren gebruikt om een extract te produceren dat antiseptische eigenschappen heeft, waardoor het ideaal is voor de productie van mondspoelingen en andere mondhygiëneproducten.