Haver (Avena sativa)
Andere namen: haver, haver, haver, gierst
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Haver (Avena sativa) is een eenjarig graangewas dat behoort tot de familie van de peulvruchten en ook wel haver, haver, haver of gezaaide haver wordt genoemd. De oorsprong ligt in het Middellandse Zeegebied en Zuidwest-Azië, waar de teelt enkele duizenden jaren geleden begon. Het is zeer goed bestand tegen kou en vorst, waardoor het in koudere klimaten kan groeien, bijvoorbeeld in Scandinavië of op de Britse eilanden. Haver is ook zeer goed bestand tegen verschillende ziekten, waardoor het een zeer populair gewas is in de landbouw.
Het graan wordt gebruikt voor de productie van een breed scala aan voedingsmiddelen. Het graan wordt verwerkt tot havermout, wat een populaire ontbijtgranen is, niet alleen vanwege de voedingswaarde maar ook vanwege de vullende eigenschappen. Haver wordt ook gebruikt om gort, pap en havermeel van te maken, dat steeds meer wordt gebruikt als een gezonde vervanger voor tarwemeel. Haver is ook het hoofdingrediënt van veel soorten muesli en granola. Het speelt ook een belangrijke rol in de veehouderij, vooral voor paarden, waarvoor havermout een populair voederingrediënt is. Tot slot wordt haver ook gebruikt om havermelk te maken, een populair alternatief voor mensen met een lactose-intolerantie.