Heilige basilicum (Ocimum sanctum)
Andere namen: tulsi, tulsi, tulasi, tulisi, kortbladige basilicum, heilige basilicum, Ocimum tenuiflorum
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Heilige basilicum, ook bekend als tulsi, tulsi, tulasi, tulisi, kortbladige basilicum of heilige basilicum, is een uitstekend geneeskrachtig kruid waarvan het belang in verschillende culturen als onvervangbaar wordt beschouwd, vooral in India. De Latijnse naam is Ocimum sanctum, maar de plant wordt ook vaak Ocimum tenuiflorum genoemd. De wetenschappelijke naam, sanctum, verwijst naar zijn heilige status in het hindoeïsme. Meestal wordt dit kruid thuis in tuinen en bloembedden gekweekt voor zijn kruidige aroma en bitterzoete smaak.
Basilicum wordt op veel verschillende manieren gebruikt, vooral als ingrediënt in gerechten waar het een onmiskenbare smaak en aroma toevoegt. Het is een hoofdingrediënt in veel Indiase gerechten, waar het deel uitmaakt van de traditionele Ayurvedische kruiden die vooral worden gebruikt bij de productie van thee. In cosmetica wordt basilicum gebruikt voor zijn essentiële oliën, die de basis vormen voor parfums en geuren, maar het kan ook worden gevonden in lotions, zeep en shampoos. De antioxiderende eigenschappen zijn goed voor de gezondheid van huid en haar. Daarnaast levert het ook bioactieve stoffen voor de farmaceutische industrie, zoals eugenol, ursolzuur en carnosol, die ontstekingsremmende eigenschappen hebben en dus worden gebruikt bij de behandeling van verschillende ziekten. Basilicum wordt ook steeds meer gebruikt voor de productie van voedingssupplementen op basis van kruiden. De krachtige werking, die het immuunsysteem versterkt, de spijsvertering verbetert en stress effectief verlicht, heeft basilicum de bijnaam 'Koningin der Kruiden' opgeleverd.