Hibiscus sabdariffa (Hibiscus sabdariffa)
Andere namen: Ibisek
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Hibiscus sabdariffa is een bladverliezend kruid van de Duizendknoopfamilie. De plant komt oorspronkelijk uit tropisch West-Afrika, maar groeit in tropische gebieden over de hele wereld. In Tsjechië wordt hij voornamelijk gekweekt als sierplant, maar de laatste jaren wordt hij ook gebruikt in de keuken en bij de productie van dranken. Zoals de naam al doet vermoeden, komt de Soedanese hibiscus oorspronkelijk uit Soedan, maar tegenwoordig is hij bijna overal ter wereld te vinden. De Soedanese hibiscus is vooral populair vanwege de vele toepassingen en medicinale eigenschappen.
De toepassingen van de Soedanese hibiscus zijn echt veelzijdig. Het is een plant die vooral populair is in de keuken en bij het maken van dranken. De hibiscusvrucht wordt met de hand geoogst, gedroogd en verder verwerkt. Het is vooral populair als ingrediënt in theemelanges, waar het de drank zijn karakteristieke zure smaak en robijnrode kleur geeft. Deze drank is niet alleen populair vanwege zijn heerlijke smaak, maar ook vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen. Hibiscusthee heeft namelijk een positief effect op de stofwisseling, helpt het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen, verbetert de spijsvertering en heeft vochtafdrijvende eigenschappen. De gedroogde vrucht wordt ook gebruikt om 'hibiscushoning' van te maken, een natuurlijke zoetstof. Het is ook te vinden in veel voedingsmiddelen, bijvoorbeeld in jam, snoepgoed of als kleur- en zuurstof in baksels. Naast thee wordt hibiscus ook gebruikt om vruchtensappen en siropen van te maken. Gedroogde bloemen en vruchten worden ook gebruikt in natuurlijke cosmetica, vooral vanwege hun helende werking op de huid.