Indonesische kaneel (Cinnamomum burmannii)
Andere namen: Korinthië, Padang kassie, Batavia kassie
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Indonesische kaneel, ook bekend als Cinnamomum burmannii, Korintje, padang cassia of Batavia cassia, wordt zeer gewaardeerd om zijn aromatische en medicinale eigenschappen. Deze kaneelsoort komt oorspronkelijk uit de vlakten van de regenwouden van Indonesië, met name de Korintje regio van West-Sumatra. Net als andere soorten kaneel wordt Cinnamum burmannii gemaakt van de binnenbast van Cinnamomum bomen. De smaak is intenser en minder zoet dan Ceylon kaneel.
Indonesische kaneel is een belangrijk ingrediënt in veel producten. Het is een van de meest gebruikte kaneelsoorten ter wereld en is goed voor 85% van de wereldproductie. Het wordt vooral gebruikt in de voedingsindustrie, waar het een essentieel ingrediënt is geworden in sommige gebakken producten, desserts en warme gerechten zoals Mexicaanse molsalsa. Zijn specifieke smaak en aroma wordt ook vaak gebruikt in de chocolade-industrie en bij de productie van alcoholische dranken, vooral rum en likeuren. Maar het wordt niet alleen gebruikt in de keuken, het wordt ook gebruikt in de geneeskunde, waar het wordt gebruikt voor zijn effecten zoals het verbeteren van de spijsvertering en het verlagen van de bloedsuikerspiegel.