Invertase
Andere namen: Invertase, betafructofuranosidase
Schade score: 2 (Derivaten van natuurlijke stoffen)
Invertase (ook invertase) katalyseert de hydrolyse van sucrose (een gewone suiker) in fructose en glucose. Het wordt gevonden in een groot aantal organismen, waaronder planten, dieren en eenvoudige organismen zoals bacteriën en gist. De brede verspreiding van dit enzym houdt verband met het feit dat zijn substraat, sucrose, een veel voorkomende suiker is in de natuur. Invertase is belangrijk bij de productie van voedingsmiddelen, waar het wordt gebruikt om invertsuiker te produceren.
Invertsuiker, het product van sucrose dat door invertase wordt omgezet, wordt gebruikt om chocolade, likeuren en sommige gebakken producten te maken. Invertase is ook onmisbaar voor de productie van honing, waar bijen dit enzym gebruiken om nectar om te zetten in honing. Naast de voedingsmiddelenindustrie wordt invertase ook gebruikt in de biotechnologie, met name bij de productie van bio-ethanol, waar de verhouding tussen fructose en glucose bij de afbraak van suikers de resulterende efficiëntie van de ethanolproductie kan beïnvloeden.