Irvingia gabonensis (Irvingia gabonensis)
Andere namen: wilde mango, Afrikaanse mango
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Irvingia gabuna, ook wel wilde mango, Afrikaanse mango of Gabonese mango genoemd, is een vrucht die afkomstig is van een tropische boom die groeit in de bossen van West- en Centraal-Afrika. Deze boom kan tot 40 meter hoog worden en de vrucht lijkt qua naam, uiterlijk en smaak op de mango. De irvingiavrucht, die 5-6 cm groot wordt, is rijk aan jodium, vitamine C, calcium en kalium.
De vrucht van de irvingia wordt voornamelijk gebruikt in de voedingsindustrie, vooral in de Afrikaanse keuken. Het wordt vaak een bestanddeel van verschillende sauzen, soepen of desserts. De vrucht wordt ook gebruikt om voedzame smoothies of sappen van te maken. De zaden van de Afrikaanse mango zijn een bron van eetbaar vet, dat terug te vinden is in margarine of chocolade. Ze zijn ook de grondstof voor zeep en cosmetica, waar ze gewaardeerd worden om hun hydraterende en voedende eigenschappen. De laatste jaren zijn irvingiaproducten ook steeds populairder geworden in de westerse wereld, die het begint te gebruiken als een natuurlijk voedingssupplement om af te vallen en de cardiovasculaire gezondheid te verbeteren.