Isoleucine
Andere namen: alfa-amino-bèta-methyl-n-valeriaanzuur
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Isoleucine, ook bekend als alfa-amino-bèta-methyl-n-valeriaanzuur, is een van de drie vertakte-keten aminozuren (BCAA), samen met leucine en valine. Het is een essentieel aminozuur, wat betekent dat mensen isoleucine uit voedsel of supplementen moeten halen omdat hun lichaam het niet zelf kan aanmaken. Het maakt ongeveer 1,8 procent uit van het totale eiwit in het menselijk lichaam, het laagste percentage van de drie BCAA's. Maar de rol van isoleucine in het lichaam is slechts een deel van de totale eiwitproductie. Maar de rol ervan in het lichaam is net zo belangrijk als die van de andere BCAA's, omdat het belangrijk is voor spierherstel en groei, hemoglobine productie, bloedsuiker regulatie en energie.
Isoleucine wordt vaak gebruikt als onderdeel van voedingssupplementen en sportvoeding om spierprestaties en herstel te bevorderen. Het kan ook worden opgenomen in verschillende eiwitpoeders, dranken en repen. Sommige onderzoeken suggereren dat isoleucine kan helpen de bloedsuikerspiegel onder controle te houden en ook de immuunfunctie kan ondersteunen. Daarnaast is dit aminozuur een bestanddeel van medicijnen voor de behandeling van NAD-balancerende aandoeningen zoals fenylketonurie en ahornsiroopsyndroom. In de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie wordt isoleucine gebruikt in biotechnologische toepassingen zoals ethanolproductie en als katalysator bij de productie van bepaalde medicijnen. In grotere doses kan isoleucine ook worden gebruikt als vervanger voor glutamaat in voedingsmiddelen.