Isomalt
Andere namen: E953, 1-O-α-D-glucopyranosyl-D-mannitol
Schade score: 2 (Derivaten van natuurlijke stoffen)
Isomalt is een type zoetstof dat ook bekend staat onder de namen E953 of 1-O-α-D-glucopyranosyl-D-mannitol. Deze stof is uniek vanwege zijn structuur, die wordt gevormd door het combineren van twee suikers - glucose en mannitol. Het is een zoetstof die ongeveer half zo zoet is als gewone suiker, maar de energiewaarde is ook de helft. Daarnaast wordt deze stof als minder schadelijk voor de tanden beschouwd omdat het een neutrale pH in de mond bevordert en zo tandbederf voorkomt. Isomalt wordt veel gebruikt in de voedingsindustrie, vooral bij de productie van snoepgoed.
De producten waarin isomalt te vinden is, zijn voornamelijk verschillende soorten snoepgoed. Isomalt kan verschillende vormen en consistenties aannemen, waardoor het erg populair is bij banketbakkers. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in snoep, kauwgom, chocolade, crèmes, ijs en andere desserts. Het wordt ook gebruikt in gebakken producten zoals koekjes en cake, waar het gewone suiker vervangt. Het wordt ook gebruikt in verschillende dieetvoeding, omdat de zoetheid vergelijkbaar is met die van sucrose, maar minder calorieën bevat. Bovendien verhoogt isomalt de bloedsuikerspiegel slechts minimaal, wat een voordeel is voor diabetici en mensen die een koolhydraatarm dieet volgen. Tot slot is het ook een ingrediënt in verschillende medicijnen, zoals hoestmedicijnen.