facebook
Bestellingen geplaatst voor 14:00 worden onmiddellijk verzonden | Gratis verzending boven 80 EUR

Japanse ansjovis (Engraulis japonicus)

Andere namen: Japanse ansjovis, Japanse ansjovis, Katakuchi-iwashi

Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)


De Japanse ansjovis (Engraulis japonicus) is een kleine pelagische vissoort die behoort tot de familie Engraulididae, beter bekend als ansjovis. In het Engels is hij te vinden onder de naam Japanese anchovy. In zijn thuisland, Japan, staat hij bekend als Katakuchi-iwashi. Deze soort is wijdverspreid in de Stille Oceaan, vooral in het gebied rond Japan, Korea en China, waar hij een belangrijk onderdeel van de visindustrie vormt.

Japanse ansjovis is een uitstekende bron van eiwitten en wordt in een groot aantal producten gebruikt vanwege de hoge voedingswaarde. Hij wordt vaak rauw, gegrild of gebakken gegeten, maar hij wordt ook gebruikt om dashi-visbouillon te maken, een van de belangrijkste elementen van de Japanse keuken. De vis zit ook in een belangrijk Japans product genaamd tsukudani, een kleine vis gekookt in sojasaus en licht gezoet. Japanse ansjovis is ook een belangrijk ingrediënt in het Koreaanse gefermenteerde gerecht myeolchijeot, dat lijkt op vispasta. Daarnaast wordt ansjovis ook gebruikt om visolie en vismeel van te maken, die bijzonder gewaardeerd worden in de voedsel- en vee-industrie. Vanwege zijn belang voor de visindustrie heeft de Japanse ansjovis echter ook te kampen met overbevissing, waardoor zijn populatie wordt bedreigd.

Categorie
Top