Juniperus communis (Jeneverbes)
Andere namen: Borovička, Jeneverbessen, Chvojka
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Juniperus, ook bekend onder de namen Juniperus pine, Juniperus blueberries of Chvojka, is een overblijvende, middelgrote struik die behoort tot de cipresfamilie. Hij groeit overvloedig in lichte bossen, struikgewas, zandduinen en berghellingen in heel Europa. De jeneverbes wordt gekenmerkt door zijn geschubde naalden en kenmerkende, donkerblauwe vruchten, die een specifiek, zeer sterk aroma en een zoete, maar licht bittere smaak hebben.
De jeneverbes wordt al sinds mensenheugenis gebruikt in verschillende industrieën. De vruchten hebben hun weg gevonden naar de voedingsmiddelenindustrie en de sterke drankindustrie, waar ze vaak worden gebruikt bij de productie van verschillende soorten alcohol. De sterke, kenmerkende smaak en het aroma van jeneverbessen vormen bijvoorbeeld de basis van de traditionele Slowaakse alcoholische drank borovička. Maar het gaat niet alleen om distilleren. In de culinaire wereld worden jeneverbessen gebruikt als specerij om veel gerechten op smaak te brengen, vooral wild. Bovendien wordt jeneverbes gebruikt in cosmetica en de farmaceutische industrie. De bessen en naalden bevatten een grote hoeveelheid essentiële oliën met antiseptische en antibacteriële eigenschappen. Ze worden dus gebruikt in de vorm van extracten en tincturen om verschillende huidproblemen en ademhalingsaandoeningen te behandelen, maar ook als onderdeel van ontgiftingsbehandelingen. Juniperus heeft onder andere ook milde laxerende en diuretische effecten.