Juniperus oxycedrus (Jeneverbes)
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
De rode jeneverbes, ook bekend als rode gistrijst, rode kojirijst, rode koji, Hong Qu Juin, Monascus albidus, Monascus anka, Monascus araneosus, Monascus major, Monascus rubiginosus en Monascus vini, is een groenblijvende struik of kleine boom uit de cipressenfamilie. Hij komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa, Noord-Afrika en het Aziatische continent. Zijn belangrijkste kenmerk zijn de licht- tot donkerrode vruchten, waaraan de naam 'roodvruchtig' te danken is.
De toepassingen van de rode jeneverbes zijn zeer divers, maar het hout wordt het vaakst gebruikt voor meubels en steengoed. De vruchten worden gebruikt in de voedingsindustrie, met name als specerij, waar ze beter bekend zijn onder de Engelse naam red koji. Omdat de vruchten van de rode koji zeer giftig kunnen zijn, moeten ze met voorzichtigheid worden geconsumeerd. Een ander gebruik is in de traditionele volksgeneeskunde, voornamelijk in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, waar de antiseptische en antimicrobiële eigenschappen worden benut. Pas echter op dat het consumeren van grote doses schadelijk kan zijn.
Het brede spectrum aan medicinale voordelen van de jeneverbes wordt ook gebruikt in de farmaceutische industrie. Uit de jeneverbes wordt de natuurlijke stof monacoline K gewonnen. Aan deze stof worden positieve effecten toegeschreven op het verlagen van het cholesterolgehalte in het bloed. Deze stof is daarom onderdeel geworden van een aantal commercieel geproduceerde voedingssupplementen en medicijnen.