Kaliumbenzoaat
Andere namen: Kaliumbenzoaat, E212
Schade score: 2 (Derivaten van natuurlijke stoffen)
Kaliumbenzoaat, beter bekend als E212, is een chemische stof die voornamelijk wordt gebruikt als conserveermiddel in de voedingsmiddelenindustrie. Het is een zout van benzoëzuur en komt voor in de vorm van wit poeder of korrels. Het is licht oplosbaar in heet water en heeft een licht zoete smaak. Daarom wordt het soms gebruikt als kunstmatige zoetstof. Hier moet aan toegevoegd worden dat kaliumbenzoaat vooral effectief is in omgevingen met een lage pH-waarde, d.w.z. zure omgevingen.
Kaliumbenzoaat zit in veel voedingsmiddelen en dranken die we dagelijks consumeren. Het komt vaker voor in frisdranken zoals limonades, energiedrankjes of vruchtensappen. Het wordt ook veel gebruikt in zuivelproducten, sauzen, jam, ingeblikt fruit en groenten, ijs en sommige bakkerijproducten. Opgemerkt moet worden dat, hoewel het gebruik gebruikelijk is en het is goedgekeurd door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid, langdurige consumptie van voedingsmiddelen die E212 bevatten de menselijke gezondheid kan aantasten, wat met name kan leiden tot allergische reacties en astma. Daarom is het belangrijk om voorzichtig te zijn met het consumeren van voedingsmiddelen die kaliumbenzoaat bevatten.