Kaliumcitraat
Andere namen: Kaliumcitraat, trikaliumcitraat, E332
Schade score: 2 (Derivaten van natuurlijke stoffen)
Kaliumcitraat, ook bekend als kaliumcitraat of tripotassiumcitraat, is een kleurloze, kristallijne stof met een zoete smaak en een hoge oplosbaarheid in water. Het is een verbinding van kalium en citroenzuur, die in de voedingsindustrie wordt gebruikt als zuurteregelaar en stabilisator onder de naam E332. Het wordt onder andere ook gebruikt in de geneeskunde, vooral om het risico op niersteenvorming te verminderen.
Kaliumcitraat wordt toegevoegd aan verschillende voedingsmiddelen en dranken, zoals coladranken, gedroogde zuivelproducten, snoep, mosterd, ijs, wijn of yoghurt. Het heeft als functie om veranderingen in de eigenschappen van voedsel tijdens opslag te voorkomen en helpt kleur en smaak te stabiliseren. Omdat het het kaliumzout van citroenzuur is, kan citraatkalium de kaliumspiegel in het bloed verhogen - het is dus een belangrijk supplement voor mensen met een lage kaliumspiegel. Tegelijkertijd heeft het ook een aantal therapeutische effecten, het kan bijvoorbeeld de symptomen van reumatoïde artritis of sommige functionele maagdarmstoornissen verlichten.