Kaliumfosfaat
Andere namen: Kaliumdifosfaat
Schade score: 2 (Derivaten van natuurlijke stoffen)
Kaliumdifosfaat, ook bekend als E 340(ii) of beter bekend als dipotassiumfosfaat, is een chemische verbinding die in veel industrieën wordt gebruikt. Het is een wit poeder of kristallijne massa, geclassificeerd als het kaliumzout van fosfaatzuur. Het wordt gekenmerkt door een goede oplosbaarheid in water, terwijl het praktisch onoplosbaar is in alcohol.
Kaliumdifosfaat wordt veel gebruikt in de voedingsindustrie, met name als stabilisator, bevochtigingsmiddel, zuurteregelaar of emulgator. Het wordt vaak toegevoegd aan zuivelproducten zoals kaas of yoghurt om de pH in evenwicht te brengen en de houdbaarheid te verlengen. Het is ook een veelgebruikt ingrediënt in instant poederdranken zoals cacao, koffie of melk, waar het helpt voorkomen dat de poederdeeltjes aan elkaar plakken. Last but not least wordt het gebruikt in sommige soorten kunstmest om te zorgen voor voldoende fosfor en kalium voor planten. Ook wordt deze chemische verbinding gebruikt in de cosmetica-industrie in sommige huid- en haarverzorgingsproducten.