Kaliumjodide
Andere namen: Kaliumjodide, E917, kaliumjodide
Schade score: 2 (Derivaten van natuurlijke stoffen)
Kaliumjodide, ook bekend als kaliumjodide, E917, of kaliumjodide, is een chemische stof die gebruikt wordt in voeding, medicijnen en de industrie. Het is een witte, geurloze kristallijne stof die goed oplosbaar is in water. Het heeft een specifieke bittere smaak.
In de voedingsindustrie wordt kaliumjodide, aangeduid als E917, gebruikt als stabilisator, emulgator, verdikkingsmiddel en zuurteregelaar. Het is een bestanddeel van sommige bakkerijproducten, kazen, zuivelproducten en zelfs soepen in poedervorm. Het zit ook in sommige mineraalwaters. Kaliumjodide wordt ook toegevoegd aan zout om het gejodeerd te maken, wat belangrijk is voor een goede werking van de schildklier. In de farmaceutische industrie wordt kaliumjodide gebruikt bij de productie van medicijnen om ziekten te behandelen die geassocieerd worden met jodiumtekort in het lichaam, zoals sommige vormen van hypothyreoïdie. In de bouw is kaliumjodide een bestanddeel van sommige mengsels die worden gebruikt om beton tegen vorst te beschermen. Bij nucleaire ongevallen wordt kaliumjodide onder de bevolking gedistribueerd als preventieve maatregel tegen de opname van radioactief jodium.