Kaliumlactaat
Andere namen: Kaliumlactaat, kalium-2-hydroxypropanoaat, E326
Schade score: 2 (Derivaten van natuurlijke stoffen)
Kaliumlactaat, ook bekend als kaliumlactaat, kalium-2-hydroxypropanoaat of onder de code E326, is een stof die veel gebruikt wordt in de voedingsindustrie als conserveermiddel, emulgator en zuurteregelaar. Het is een wit kristallijn poeder dat veel gebruikt wordt in de voedingsindustrie omdat het de groei van schadelijke bacteriën en micro-organismen tegengaat, vooral in vleesproducten. Daarnaast kan het de houdbaarheid van voedsel verlengen en de structuur stabiliseren.
Kaliumlactaat wordt gebruikt in een verscheidenheid aan producten, waaronder kaas, ingeblikte goederen, snoepgoed, gebakken goederen, salades, groente- en fruitsoepen, dranken, ijs, boters en andere gebakken voedingsmiddelen. Vanwege de neutraliserende zuurgraad wordt het ook vaak gebruikt in dranken, waaronder alcohol. In cosmetica wordt kaliumlactaat gebruikt in badzout en andere badproducten vanwege de hydraterende eigenschappen. Ondanks dat het veel gebruikt wordt, kunnen sommige mensen aanhoudende allergische reacties of huidirritatie ervaren. De meeste gezondheidsonderzoeken bevestigen echter dat kaliumlactaat veilig is voor gebruik in voeding en cosmetica.