Kaliumsorbaat
Andere namen: Kaliumsorbaat
Schade score: 3 (Onschadelijke chemicaliën)
Kaliumsorbaat, ook bekend als kaliumsorbaat, is een chemische stof die in de voedselindustrie wordt gebruikt als conserveermiddel. Het is het kaliumzout van sorbinezuur, dat zelf ook een natuurlijk conserveermiddel is. In de vorm van witte kristallen of poeder is het geurloos en gemakkelijk oplosbaar in water. Het wordt al sinds de 20e eeuw gebruikt in voedsel, toen het werd beschouwd als een veilig en effectief alternatief voor sommige synthetische conserveringsmiddelen.
In welke producten wordt kaliumsorbaat dan gebruikt? Het is vooral nuttig in voedsel dat de neiging heeft om snel te bederven. Je vindt het met name in veel soorten kaas, yoghurt, dranken, gedroogd fruit, jam, gebak, ijs en andere zoete producten. Het voordeel van kaliumsorbaat is dat het de smaak, kleur of geur van het voedsel in kwestie niet beïnvloedt. Het behoort tot de categorie levensmiddelenadditieven met code E202. Het wordt ook gebruikt in de cosmetica- en farmaceutische industrie. Hoewel het over het algemeen als veilig wordt beschouwd, blijkt uit sommige onderzoeken dat het bij sommige mensen allergische reacties of huidirritatie kan veroorzaken.