Kaneel
Andere namen: Cinnamaldehyde, Cinnamylaldehyde
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Cinnamal, ook bekend als cinnamaldehyde of cinnamyl aldehyde, is een aromatische stof die van nature voorkomt in echte kaneel. Het is deze stof die verantwoordelijk is voor de typische geur en smaak van kaneel. Cinnamal verschijnt als een gele vloeistof en is chemisch geclassificeerd als een onverzadigd aldehyde. In wetenschappelijke termen is het fenylpropenal. Deze stof wordt voornamelijk in producten gebruikt voor zijn aromatische eigenschappen.
In de voedingsindustrie wordt cinnamal gebruikt als een natuurlijk aroma om voedingsmiddelen en dranken zoals snoep, gebak, thee en alcoholische dranken te aromatiseren. Het gebruik is echter geenszins beperkt tot de voedingsmiddelenindustrie. Cinnamal, vaak in combinatie met andere essentiële oliën, wordt ook veel gebruikt in de parfumerie, waar het een bestanddeel is van veel parfums en geuren. De geur maakt het ook een populair ingrediënt in aromatherapie. Tot slot is kaneel ook een ingrediënt in sommige cosmetische en lichaamsverzorgingsproducten zoals shampoos, douchegels, crèmes en lippenbalsems. Ook moet worden vermeld dat cinnamal soms wordt gebruikt als biocide om insecten, waaronder muggen en bijen, af te weren.