Karamel
Andere namen: Karamel, E150, Suikercouverture
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Karamel is een populaire, heerlijke zoete lekkernij die velen van ons associëren met een favoriet uit hun kindertijd. Maar afgezien daarvan verwijst de term ook naar een kleurstof voor levensmiddelen die wordt verkregen door koolhydraten te karamelliseren - met name sacharose, glucose, fructose of zetmeel. Het komt de voedingsindustrie binnen onder de benaming E150. Daarnaast zien we ook vaak namen als suikercouverture of karamelkleur.
Suikercouverture of karamel wordt gebruikt voor het kleuren of aromatiseren van voedingsmiddelen en dranken waarbij het de bedoeling is om een specifieke kleur of smaak te verkrijgen, bijvoorbeeld in coladranken, whisky, rum, brandy, maar ook in gebakken producten of snoepgoed. E150 kleurstof wordt geproduceerd in vier verschillende soorten, die verschillen in de manier waarop ze worden geproduceerd en ook in de resulterende eigenschappen. Deze varianten komen ook voor in andere producten zoals sauzen, soepen, ijs, pudding en zelfs cosmetische producten. Hoewel het een natuurlijke kleurstof is, is gebleken dat sommige soorten van deze kleurstof schadelijke gezondheidseffecten kunnen veroorzaken als ze overmatig worden geconsumeerd. Daarom is het gebruik ervan op sommige markten beperkt.