Kardemomboom (Elettaria cardamomum)
Andere namen: Kardemom (etherische olie van de plant: kardemomboom - Elettaria cardamomum, Egyptische peper, Moura peper) Cassia (etherische olie van de plant: Cinnamomum cassia - Chinese kaneel)
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
De kardemomboom, in het Latijn Elettaria cardamomum genoemd, is een exotische plant die oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië komt, met name uit India, Maleisië en Sri Lanka. De plant is ook bekend onder de namen kardemompeper, Egyptische peperkorrel of peper in poedervorm. Deze plant behoort tot de gemberfamilie, wordt ongeveer drie meter hoog en de vruchten, of zaden, zijn een populaire specerij, niet alleen in Azië maar ook in Europa en het Midden-Oosten.
Kardemom, met zijn karakteristieke sterke maar licht bittere en kruidige smaak, wordt over de hele wereld in keukens gebruikt. Het onmiskenbare aroma en de smaak worden vaak gebruikt in traditionele oosterse desserts, gebak of koffie. In de Europese keuken wordt kardemom gebruikt in kruidenmengsels om te bakken en de buitenste schil kan in koffie worden gestrooid voor een specifieke smaak. De kardemomboom wordt ook gebruikt in de geneeskunde, waar het een plaats heeft in de traditionele Ayurvedische geneeskunde.
Een andere populaire specerij is cassia, vaak Chinese kaneel of Cinnamomum cassia genoemd. Deze plant is nauw verwant aan de klassieke Ceylon kaneelboom. De essentiële oliën ervan worden veel gebruikt als een goedkopere vervanger voor kaneel, vooral in Amerika en Azië, maar in vergelijking met kaneel produceert cassia hardere en rechtere stukjes. Het aroma is sterker en pittiger. Kassia is een populair ingrediënt in de Aziatische keuken, gezoet in gerechten, toegevoegd aan soepen, sauzen of bakmixen. Daarnaast heeft kassia ook een plaats in de traditionele Chinese geneeskunde.