Karwijwortel (Carum carvi)
Andere namen: karwij, karwij, karwij, Cuminum cyminum
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Carum carvi is een plant die in Tsjechië vrij groeit op weiden en verschillende soorten bergweiden. Het is een tweejarige of kortlevende plant met een lange wortelstok die 30 tot 60 cm hoog wordt en typische gekrulde bladeren heeft. Hij bloeit in mei en juni, wanneer kleine witte of roze bloemen op de plant verschijnen. De vrucht, die eivormig is en aan het einde van de takken zit, fungeert als zaad. Deze vruchten worden culinair en medisch gebruikt.
Komijnwortel wordt het meest gebruikt in de culinaire geneeskunde. De zaden worden gekenmerkt door een duidelijke en unieke smaak die licht kruidig en zoet is. Het heeft een kenmerkende geur, die zeer typisch en gemakkelijk herkenbaar is. Karwijzaad wordt veel gebruikt bij de productie van bakkerijproducten, waar het brood en broodjes een unieke smaak geeft. Ze geven niet alleen een aparte smaak aan voedsel, maar helpen ook bij de spijsvertering. Komijn is ook een belangrijk ingrediënt in sommige kaassoorten. In combinatie met kruiden wordt komijn vaak gebruikt bij de bereiding van marinades voor vlees. Het wordt ook gebruikt in de geneeskunde, waar het gewaardeerd wordt om zijn antiseptische en digestieve werking.