Kippenkruid (Cicer arietinum)
Andere namen: cicer, romeinse erwt, cirna, kikkererwt, kikkererwt, kikkererwt
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Kikkererwt (Cicer arietinum), ook bekend als cicer, Romeinse erwt, cirna, cyzrna of gewone kikkererwt, is een plant uit de peulvruchtenfamilie. De bonen van deze plant zijn het hoofdingrediënt van veel traditionele gerechten in Zuid-Azië, het Middellandse Zeegebied en het Nabije Oosten. Eeuwenlang zijn kikkererwten een populair voedingsmiddel geweest in deze regio's en vandaag de dag zijn ze bekend en geliefd over de hele wereld.
Kikkererwten zijn de vrucht van een plant die rijk is aan eiwitten en vezels, en hebben veel toepassingen in de voedselproductie. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt om hummus te maken, een traditioneel gerecht uit het Midden-Oosten gemaakt met kikkererwten, tahini (sesampasta), knoflook en citroen. Kikkererwten worden ook gebruikt om falafel te maken, een populaire vegetarische bal die oorspronkelijk uit het Midden-Oosten komt. Kikkererwten zijn ook een belangrijk onderdeel van de Indiase keuken, waar ze worden gebruikt om chana masala te maken, een gerecht dat wordt gemaakt met kikkererwten en kruiden, of om meel van te maken, grammeel genaamd, dat wordt gebruikt om zoetigheden en gefrituurd voedsel te maken. Kikkererwten zijn ook een populair ingrediënt in soepen en salades. Meer recentelijk worden er ook plantaardige melk en vleesalternatieven van kikkererwten gemaakt. Hoe kikkererwten ook bereid worden, ze zijn altijd een geweldige bron van eiwitten en vezels.