Kombucha
Andere namen: Kombucha
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Kombucha, in het Tsjechisch ook bekend als kombuča, is een drank die wordt verkregen door thee te fermenteren. Deze gefermenteerde drank komt oorspronkelijk uit Oost-Azië, maar is de laatste jaren erg populair geworden over de hele wereld. Kombucha wordt gewaardeerd om zijn gezondheidsvoordelen, die vooral in verband worden gebracht met zijn probiotische eigenschappen en vitaminegehalte. De traditie van kombuchaproductie gaat duizenden jaren terug en is verbonden met verschillende mythen en legenden.
De kombucha drank wordt voornamelijk gebruikt als een consumptieproduct, verkocht in flessen in veel verschillende soorten en smaken. Naast de klassieke kombucha zijn er ook varianten met verschillende vruchten, kruiden of specerijen. Naast de drank wordt kombucha ook gebruikt in de cosmetica-industrie. Bijvoorbeeld voor de productie van gezichtsmaskers, tonics en serums, waarbij de antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen worden gebruikt. Verder wordt kombucha ook gebruikt voor de productie van likeuren en wijnazijnen. Met de groeiende populariteit van deze drank, verschijnt kombucha ook in andere producten zoals ijs en koekjes.