Koolhydraten
Andere namen: suikers, polysachariden, monosachariden, disachariden
Schade score: 2 (Derivaten van natuurlijke stoffen)
Koolhydraten, beter bekend als suikers, zijn een van de basisbouwstenen waaruit organismen bestaan. Het zijn biopolymeren, dat wil zeggen macromoleculen die bestaan uit kleinere moleculaire eenheden die met elkaar verbonden zijn door chemische bindingen. Koolhydraten worden verder onderverdeeld in monosachariden, disachariden en polysachariden.
Monosachariden zijn het eenvoudigst van structuur en bevatten glucose, de belangrijkste energiebron in ons lichaam. Disachariden bestaan uit slechts twee monosacharide moleculen, zoals sacharose, een veelgebruikte tafelsuiker, die is opgebouwd uit glucose en fructose moleculen. Polysachariden daarentegen zijn complexer en bestaan uit meerdere monosacharide moleculen. Dit zijn bijvoorbeeld zetmeel, de belangrijkste energiebron in planten, of cellulose, de belangrijkste bouwsteen van de plantenwand.
Koolhydraten spelen een sleutelrol in voeding. Zetmeel wordt in de keuken veel gebruikt als verdikkingsmiddel en zit bijvoorbeeld in aardappelen, rijst, granen en pasta. Suiker wordt vervolgens vaak gebruikt om verschillende dranken, desserts of gebakken producten te zoeten. Cellulose komt voor in alle plantaardige voedingsmiddelen zoals fruit, groenten en granen en is belangrijk voor het goed functioneren van onze spijsvertering.