Kruiden
Andere namen: Droge kruiden/groenten
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Kruiden, ook wel droge kruiden of groenten genoemd, zijn allerlei soorten geneeskrachtige planten die voornamelijk worden gebruikt in de geneeskunde, cosmetica, maar ook in de culinaire wereld. Hun oorsprong gaat terug tot het Stenen Tijdperk, toen ze vaak werden gebruikt bij de behandeling van verschillende ziekten. Tegenwoordig worden kruiden voornamelijk in gedroogde vorm gebruikt, waar ze hun geneeskrachtige eigenschappen, aroma en smaak behouden. Sommige kruiden zijn zelfs in het wild te vinden, zodat we ze zelf kunnen drogen.
Verschillende kruiden worden niet alleen in apotheken, maar ook in keukens en schoonheidssalons een noodzaak. In de geneeskunde worden ze gebruikt als een essentieel onderdeel van veel medicijnen. Ze zijn te vinden in siropen, zalven, theeën of voedingssupplementen. In de gastronomie worden gedroogde kruiden vooral gebruikt als specerijen. Ze geven een unieke smaak en aroma aan bijna alle gerechten. Enkele van de populairste zijn oregano, basilicum, tijm en marjolein. In de cosmetica worden kruiden gebruikt bij de productie van verschillende crèmes, oliën, balsems, shampoos en haar- en gezichtsmaskers. Ze hebben een positief effect op de huid, bevorderen de regeneratie en leveren de nodige vitaminen en mineralen.