Kruidnagel (Eugenia caryophyllata)
Andere namen: Kruidnagel, Syzygium aromaticum, Caryophyllus aromaticus L., Flos caryophylli aromatici, Kruidnagelwortel, Caryophyllus, Caryophyllum, Cengke, Choji, Nellik, Labango, Nagri, Karafuu, Klabong, Kranbu
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
De kruidnagel (Eugenia caryophyllata), ook bekend als geurige kruidnagel, Syzygium aromaticum, Caryophyllus aromaticus L., Flos caryophylli aromatici, kruidnagelwortel, Caryophyllus, Caryophyllum, Cengke, Choji, Nellik, Labango, Nagri, Karafuu, Klabong of Kranbu, is een tropische groenblijvende boom die oorspronkelijk voorkomt in de Molukse archipel. De droge knop van kleine bloemen heeft een speciale, sterk aromatische geur en wordt veel gebruikt als specerij en in de geneeskunde. De kruidnagelboom kan tot 20 meter hoog worden en bloeit volledig na ongeveer tien jaar. Na het rijpen worden de bloemknoppen geoogst, gedroogd en vervolgens gebruikt voor hun karakteristieke geur en smaak.
Vanwege de intense smaak en aroma wordt kruidnagel vaak toegevoegd aan gebakken producten, ontbijtkoek, marinades, sauzen of punches. Het wordt ook vaak gebruikt als bestanddeel van kruidenmengsels, bijvoorbeeld in masala chai of curry's. In de voedingsindustrie wordt kruidnagel ook gebruikt bij de productie van bepaalde soorten gezouten vlees of kazen. Buiten de gastronomie wordt kruidnagelolie gebruikt in de parfumerie of aromatherapie vanwege het sterke, kenmerkende en verwarmende aroma. Kruidnagelolie wordt ook toegevoegd aan antiseptische preparaten om de genezing van wonden en geïrriteerde huid te bevorderen. In de traditionele geneeskunde wordt kruidnagel gebruikt voor zijn ontstekingsremmende en pijnstillende werking. Het heeft ook antioxiderende, antibacteriële en antivirale eigenschappen die het immuunsysteem kunnen ondersteunen.