Krulrabarber (Rheum rhabarbarum)
Andere namen: rabarber, Rheum undulatum
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Rabarber, ook bekend als rabarber of Rheum undulatum, is een soort van hogere tweezaadlobbige plant in de familie Rosaceae. Hij is uniek om zijn grote, hartvormige bladeren, die tot een meter in diameter kunnen worden. Rabarber komt het meest voor in Europa en Azië, maar ook in Noord-Amerika. De plant heeft een lange knolvormige wortelstok en een rechte stengel met witte tot rode bloemen in trossen.
De krulrabarber wordt vooral gebruikt in de gastronomie, waar zijn kenmerkende smaak hem populair maakt in veel gerechten. De stengels worden gebruikt in jam, compote en pudding. Het is uitstekend in fruittaarten, waar het bijvoorbeeld wordt gecombineerd met aardbeien of appels. Rabarberstengels worden ook gebruikt om rabarberwijn van te maken. De stengels zijn het enige eetbare deel van de plant, terwijl de bladeren schadelijk oxaalzuur bevatten en niet geconsumeerd mogen worden. Naast het culinaire gebruik wordt rabarber ook gebruikt in de volksgeneeskunde vanwege de digestieve en laxerende effecten. Het is echter belangrijk om een redelijke dosering aan te houden om overdosering te voorkomen.