L-tyrosine
Andere namen: Tyrosine, 2-Amino-3-(4-hydroxyfenyl)propaanzuur, 4-hydroxyfenylalanine
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
L-tyrosine is een type aminozuur dat betrokken is bij de stofwisseling in het lichaam. Het is een essentieel aminozuur, d.w.z. een aminozuur dat het lichaam niet zelf kan aanmaken en dat moet worden ingenomen via de voeding of in de vorm van supplementen. L-Tyrosine, ook bekend als Tyrosine, 2-Amino-3-(4-hydroxyfenyl)propaanzuur of 4-hydroxyfenylalanine, speelt een belangrijke rol bij de vorming van eiwitten, enzymen en bepaalde hormonen. Een tekort kan leiden tot vermoeidheid, depressie en een laag concentratievermogen.
L-tyrosine wordt in verschillende producten gebruikt om de gezondheid en het welzijn te bevorderen. Het zit in een aantal voedingssupplementen die gericht zijn op het stimuleren van energie, het verbeteren van de stemming en het verhogen van de concentratie. Het wordt ook veel gebruikt in producten voor sporters, omdat het betrokken is bij de productie van de prestatiebevorderende hormonen adrenaline en noradrenaline. Daarnaast wordt L-tyrosine ook gebruikt in de cosmetische industrie. Het is een bestanddeel van sommige crèmes en serums die de conditie van de huid beloven te verbeteren door de aanmaak van melanine te stimuleren, het pigment dat de huid zijn kleur geeft. Tot slot is het vermeldenswaard dat L-tyrosine ook aanwezig is in veel soorten voedsel, vooral vlees, vis, zuivelproducten, granen en noten.