Lactose (Saccharum lactis)
Andere namen: Lactose
Schade score: 2 (Derivaten van natuurlijke stoffen)
Lactose, of saccharum lactis, is een natuurlijke suiker die voorkomt in zuivelproducten. Deze disacharide bestaat uit glucose- en galactosemoleculen. Het is uniek omdat het van nature alleen voorkomt in melk van zoogdieren. Lactose is belangrijk bij pasgeborenen, waar het dient als een belangrijk onderdeel van de energieopname door fermentatie in de dikke darm. Vanwege zijn zoetkracht wordt lactose vaak gebruikt in de voedingsindustrie.
Producten die lactose bevatten zijn onder andere melk en zuivelproducten zoals yoghurt, kaas en ijs. Het zit ook in kant-en-klare soepen, plantaardige vetproducten, gebakken producten, gedroogde thee en koffie, chocolade en vele andere voedingsmiddelen. In de voedingsindustrie wordt lactose gebruikt om de textuur en stabiliteit van voedingsmiddelen zoals ijs te verbeteren. In de farmaceutische industrie is het een zeer populair ingrediënt bij de productie van medicijnen, waar het dient als tabletvuller. De zoete smaak van lactose helpt ook om de onaangename smaak van sommige medicijnen te maskeren. Opgemerkt moet worden dat sommige mensen lactose-intolerant zijn, voor wie de consumptie van lactose ongeschikt is. Gelukkig zijn er nu alternatieven beschikbaar voor bijna alle zuivelproducten.