Laminaria Japonica (Japans bladenkruid)
Andere namen: Kombu, Kelp, Zeekool
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
De Japanse kelp, ook bekend als Kombu, Kelp of Zeekool, is een zeewiersoort die overvloedig voorkomt in de koele zeewateren van de Stille Oceaan, waarbij Japan een belangrijke producent is. Het is een koudeminnende plant die voornamelijk groeit in wateren van 5-20 graden Celsius. Het wordt gekenmerkt door zijn donkergroene tot bijna zwarte kleur.
Japanse duizendknoop is vooral populair in de Aziatische keuken, vooral in de Japanse en Koreaanse keuken, waar het wordt gebruikt om verschillende culinaire specialiteiten te bereiden. De soepele bladeren worden meestal gedroogd en verder verwerkt. Het wordt zelden rauw gegeten. Het is geschikt voor soepen, sauzen, rijstgerechten of pasta. Het is echter ook populair in Westerse landen, waar het wordt gebruikt om verschillende soorten voedingssupplementen te maken, vooral vanwege het hoge gehalte aan jodium, mineralen en vitaminen. Het wordt vaak opgenomen in verschillende soorten dieetprogramma's of gebruikt om verschillende ontgiftende producten te maken. Daarnaast wordt Kombu ook gebruikt om compost en meststof te maken voor groeiende planten. Zeekool wordt ook gebruikt in de cosmetica-industrie, waar het wordt gebruikt om verschillende gezichtsmaskers, crèmes en kompressen te maken.