Leucine
Andere namen: (2S)-2-amino-4-methylpentaanzuur
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Leucine, ook bekend als (2S)-2-amino-4-methylpentaanzuur, is een van de negen essentiële aminozuren die het lichaam niet zelf kan aanmaken en daarom via de voeding of supplementen moet binnenkrijgen. Het is een van de drie vertakte-keten aminozuren (BCAA), samen met isoleucine en valine. BCAA's vormen een derde van het spiereiwit en spelen een sleutelrol in het proces van spiergroei en herstel.
Leucine is aanwezig in veel eiwitrijke voedingsmiddelen zoals vlees, vis, eieren, zuivel, soja en noten. Al deze producten zijn dus essentiële bronnen van dit essentiële element. Leucine wordt ook vaak gebruikt in voedingssupplementen en sportvoeding, vooral bij mensen die aan bodybuilding of andere vormen van krachttraining doen. Dit komt omdat leucine de eiwitsynthese in de spieren kan stimuleren, wat de spiergroei bevordert en ook helpt bij het spierherstel na een zware inspanning. Daarnaast wordt leucine ook gebruikt in sommige medicijnen en maakt het deel uit van een therapie voor patiënten met spieratrofie of als onderdeel van voedingsondersteuning voor ernstig zieken en herstellende patiënten.