Levulinezuur
Andere namen: Levulinezuur, levulinezuur
Schade score: 2 (Derivaten van natuurlijke stoffen)
Levulinezuur, ook bekend als levulinezuur of acidum levulinicum, is een organische stof die behoort tot de groep van carbonzuren. De molecule bestaat uit zes koolstofatomen, twaalf waterstofatomen en een paar zuurstofatomen. Dit zuur werd voor het eerst geïsoleerd in de 19e eeuw door de Italiaanse wetenschapper Guglielmo Hugo Ventura uit vele soorten planten, waaronder maïs en pruimen.
Tegenwoordig wordt levulinezuur in veel industriële toepassingen gebruikt. Het is een belangrijke grondstof in de cosmetica-industrie, waar het dient als conserveermiddel en kwaliteitsstabilisator voor cosmetische producten. Het is daarom een onmisbaar ingrediënt in lichaamscrèmes, badmousses of decoratieve cosmetica. Dankzij de antimicrobiële eigenschappen voorkomt het de groei van bacteriën, schimmels en gisten in cosmetische producten. In de voedingsindustrie wordt het gebruikt als smaakstof of conserveermiddel. In de farmaceutische industrie wordt levulinezuur gebruikt om sommige medicijnen te produceren. Levulinezuur is ook een van de bouwstenen voor de productie van kunststoffen uit hernieuwbare bronnen in de bioplasticindustrie. Zo wordt de productie van polyvinylchloride (PVC) uit levulinezuur voorgesteld als een duurzaam alternatief voor het conventionele PVC-productieproces. De afgelopen jaren heeft het ook toepassingen gevonden als precursor voor de productie van bio-ethanol.