Linze (Lens culinaris)
Andere namen: keukenlens, Lens esculent, Ervum lens
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Linzen, door velen ook wel linzen, Lens esculent of Ervum lens genoemd, zijn een kleine peulvrucht uit de peulvruchtenfamilie. De linze komt oorspronkelijk uit het oude Azië, werd al in de oudheid geteeld en is nog steeds een populair onderdeel van keukens over de hele wereld. De populariteit is te danken aan het hoge gehalte aan eiwitten, vezels en complexe koolhydraten. Er zijn verschillende soorten en kleuren, van groene, bruine, rode en zwarte beluga linzen.
Linzen worden in veel voedingsmiddelen gebruikt. Het wordt meestal gebruikt in soepen, sauzen, salades of als bijgerecht bij hoofdmaaltijden. Rode linzen zijn populair in de Indiase keuken, waar ze worden gebruikt om traditionele dal te koken. Ze zijn ook uitstekend geschikt voor het maken van hummus of smeersels. Recentelijk zijn linzen ook populair geworden in vleesloze diëten, waar ze vlees vervangen, niet alleen vanwege hun hoge proteïnegehalte, maar ook vanwege hun consistentie. Pasta, brood of snacks gemaakt van linzen zijn ook te vinden op de markt. Een speciale categorie is meel, waar linzen worden gebruikt vanwege hun hoge eiwitgehalte en lage glykemische index, waardoor ze geschikt zijn voor diabetici of mensen die een glutenvrij dieet volgen.