Lysozym
Andere namen: 1-4-Bèta-N-acetylmuramidase
Schade score: 2 (Derivaten van natuurlijke stoffen)
Lysozym is een natuurlijk enzym dat wordt gekenmerkt door zijn vermogen om bacteriële cellen te vernietigen door hun celwanden af te breken. Dit enzym, dat ook wel 1-4-Beta-N-Acetylmuramidase of muramidase wordt genoemd, werd voor het eerst ontdekt in 1922 door de Britse bacterioloog Frederick Twort. Nadat de Britse biochemicus Alexander Fleming de antibiotische werking van lysozym ontdekte, begon het enzym in de medische praktijk te worden gebruikt als behandeling voor urineweginfecties, ooginfecties en zelfs als behandeling ter voorkoming van tandcariës.
Lysozym wordt ook gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie, met name bij de kaasproductie, waar het dient om de groei van ongewenste bacteriën en schimmels te remmen. Het enzym wordt ook toegevoegd aan bepaalde soorten kaas om de vorming van gassen te voorkomen die tot ongewenste barsten zouden kunnen leiden. In de cosmetica-industrie wordt lysozym vaak gebruikt in producten zoals zeep, shampoo en gezichtsmaskers vanwege de bacteriedodende eigenschappen. Een ander gebruik van lysozym is in dranken zoals wijn of bier, waar het fungeert als een natuurlijk conserveringsmiddel. Daarnaast wordt het ook gebruikt in de landbouw, met name in de pluimveehouderij, waar het kan dienen als alternatief voor antibiotica.