Maïs (Zea mays)
Andere namen: Maïs, Maïs, Mais, Mais
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Maïs, ook bekend als Zea mays, Maïs, Maïs of Mais, is een van de meest verbouwde graangewassen ter wereld. Het komt oorspronkelijk uit het zuiden van Mexico, waar de teelt meer dan 10.000 jaar geleden begon. Sindsdien heeft het zich over de hele wereld verspreid en is het een belangrijke grondstof voor de productie van verschillende producten. Het wordt voornamelijk geteeld voor zijn voedzame korrels, die veel zetmeel, maar ook eiwitten en vet bevatten. Maïs is ook een bron van veel vitamines, vooral B-vitamines en vitamine C, en mineralen zoals ijzer, zink, fosfor, magnesium en koper.
Maïs wordt in veel sectoren van de voedingsindustrie gebruikt. Het is een basisgrondstof voor de productie van bloem, maïszetmeel, maïsvlokken en cornflakes. Het wordt veel gebruikt bij de productie van alcoholische dranken zoals whisky en rum. Het is ook een bron van fructose-glucosestroop, die wordt gebruikt als zoetstof in veel industrieel geproduceerde voedingsmiddelen en dranken. Maïs is ook een belangrijke grondstof voor de productie van maïsolie, die wordt gebruikt in zowel voedingsmiddelen als cosmetica. Daarnaast wordt maïs veel gebruikt als diervoeder. In mindere mate wordt het ook gebruikt in de industrie voor de productie van bioplastics en bio-ethanol. Maïs is dus een zeer veelzijdige plant die een aantal rollen speelt in verschillende sectoren van menselijke activiteit.