Maïszetmeel
Andere namen: Maïszetmeel, Amylum maydis, Zea mays, Zea mays zetmeel
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Maïszetmeel, ook bekend als Maïszetmeel, Amylum maydis, Zea mays of Zea mays zetmeel, is een witte, vormeloze poedervormige substantie die wordt gewonnen uit de maïskorrel. Dit zetmeel wordt geproduceerd door de maïskorrel te malen, te wassen en vervolgens te drogen. Het resultaat is een geurloos poeder dat een zeer breed scala aan toepassingen kent, met name in de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie, maar ook in de cosmetica- en papierindustrie.
In de voedingsmiddelenindustrie wordt maïszetmeel gebruikt als verdikkingsmiddel in sauzen, soepen en desserts, d.w.z. producten waarbij de gewenste consistentie moet worden bereikt. Het wordt ook vaak gebruikt in gebakken goederen en wordt toegevoegd aan sommige gebakken goederen om luchtigheid en volume te verkrijgen. Het wordt ook gebruikt als vulmiddel in snoepgoed. In de farmaceutische industrie is dit zetmeel een belangrijk ingrediënt in poeders, tabletten en capsules, en in cosmetica is het een bestanddeel van poeders, lipsticks in poedervorm en andere cosmetische producten. In de papierindustrie wordt maïszetmeel gebruikt bij de productie van karton en papier. Het is populair vanwege de neutrale geur en smaak en de verwerkingseigenschappen.