Macadamia (Macadamia ternifolia)
Andere namen: Macadamia Integrifolia zaadolie
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Macadamia ternifolia, of macadamia, is een boomsoort die oorspronkelijk uit Australië komt en vooral bekend is om zijn vruchten - noten. Deze noten worden gekenmerkt door hun hoge vetgehalte en daarom worden ze gebruikt voor de productie van macadamiaolie, ook wel Macadamia Integrifolia zaadolie genoemd. Het is een eetbare olie die wordt gebruikt in de voedingsindustrie en ook in cosmetica. Het heeft een delicate nootachtige geur en smaak en staat hoog aangeschreven om zijn voedings- en gezondheidsvoordelen.
Macadamia olie is een populair ingrediënt in veel schoonheidsproducten zoals moisturizers, shampoos, haarbalsems, maskers, lichaams- en huidoliën en nog veel meer. Door de samenstelling, vooral het hoge gehalte aan vitamine E en essentiële vetzuren, heeft het regeneratieve, voedende en beschermende effecten op de huid. In de voeding wordt macadamia olie gebruikt als ingrediënt in salades, sauzen, marinades of als gezond alternatief voor bakken en koken. De heerlijke smaak en aroma verrijken elk gerecht. Andere toepassingen zijn voedingsmiddelen zoals koekjes, chocolade, notenboter, zoet en hartig gebak en andere producten waar macadamianoten een populair en smakelijk ingrediënt zijn.