Magnesiumchloride
Andere namen: Magnesiumchloride, E511
Schade score: 2 (Derivaten van natuurlijke stoffen)
Magnesiumchloride, ook bekend als Magnesiumchloride of E511, is een anorganische stof die tot de groep van de zouten behoort. Het is een reukloos, wit kristallijn poeder dat goed oplosbaar is in water. Het wordt gekenmerkt door een onderscheidend smaakkenmerk - een zoute smaak. Magnesiumchloride wordt op veel gebieden gebruikt, vooral in de voedingsmiddelenindustrie, de farmaceutische industrie of cosmetica.
In de voedingsindustrie wordt Magnesiumchloride E511 genoemd. Het wordt gebruikt als stabilisator, verdikkingsmiddel, maar ook om de smaak van voedsel te verbeteren. Het lijkt misschien alsof deze stof alleen in specifieke producten voorkomt, maar het kan in een grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen worden gevonden, zoals kaas, zuivelproducten, gebakken goederen, ingeblikte groenten, instant soepen en populaire dranken. In de farmaceutische industrie wordt deze stof gebruikt om medicijnen te maken die helpen bij spierkrampen, hoofdpijn, vermoeidheid en hoge bloeddruk. In cosmetica wordt het gebruikt omdat het antiseptische eigenschappen heeft en helpt bij het verlichten van symptomen van eczeem en psoriasis.