Maltose
Andere namen: Maltosa, Moutsuiker, Maltose, Moutsuiker, Glucopyranosyl-D-Glucose
Schade score: 2 (Derivaten van natuurlijke stoffen)
Maltose, ook bekend als Maltosa, Moutsuiker, Maltose, Moutsuiker of Glucopyranosyl-D-Glucose, is een eenvoudige disacharide die bestaat uit twee moleculen glucose. Deze suiker dankt zijn naam aan zijn aanwezigheid in gerstemout, waaruit het voor het eerst werd geïsoleerd. Het wordt op grote schaal gebruikt in de voedingsindustrie en vervolgens in ons lichaam, waar maltose in het spijsverteringskanaal wordt afgebroken tot afzonderlijke glucosemoleculen die energie leveren aan het lichaam.
Maltose wordt voornamelijk gebruikt in de voedingsindustrie om de smaakeigenschappen van verschillende producten te accentueren, om de textuur te verbeteren en ook als energiebron. Dit is vooral het geval in gebakken producten, koekjes, pannenkoeken, snoepgoed, ijs, ijschips, roomijs, snoepgoed, verschillende dranken en voedingsmiddelen op basis van gist. Grote hoeveelheden maltose worden ook aangetroffen in bier, waar het een belangrijke rol speelt bij de productie en de uiteindelijke smaak beïnvloedt. Deze moutsuiker wordt geëxtraheerd uit gerstemout tijdens een proces dat saccharificatie wordt genoemd bij het brouwen van bier. Vanuit het oogpunt van de consument is het interessant om op te merken dat, hoewel maltose een suiker is, de zoetheid lager is in vergelijking met gewone tafelsuiker. Het effect op het menselijk lichaam is echter grotendeels vergelijkbaar.