Mandarijn (Citrus nobilis)
Andere namen: Mandarijn, Citronella edel
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Mandarijn, wetenschappelijk bekend als Citrus nobilis en ook wel mandarijn of edele citroen genoemd, is een soort citrusvrucht die behoort tot de Rutaceae familie. Deze vrucht lijkt erg op de mandarijn, maar verschilt ervan door zijn zoetere smaak en grotere vrucht. De mandarijn is erg populair vanwege zijn sappigheid, zoete en delicate smaak en het gemakkelijk pellen van de schil. Hij komt oorspronkelijk uit Azië, maar wordt nu over de hele wereld geteeld in gebieden met een warm klimaat.
De mandarijn wordt in veel producten gebruikt. Het is natuurlijk een van de populairste natuurlijke ingrediënten voor het maken van sinaasappelsap, verfrissende drankjes en verschillende soorten likeuren en wijnen. De mandarijn wordt ook vaak geconsumeerd in zijn natuurlijke vorm als gezond en lekker tussendoortje. In de keuken worden mandarijnen in verschillende gerechten gebruikt vanwege hun zoete en fruitige smaak. Ze zijn vaak te vinden in desserts, snoepjes, gebak of salades. Daarnaast worden hun sap, pulp en schil gebruikt in cosmetica om gezichtsmaskers, crèmes, lippenbalsems of haarproducten te maken, omdat ze vitamine C, antioxidanten en andere heilzame stoffen voor de huid en het haar bevatten. De mandarijn is dus echt een veelzijdige vrucht die op veel manieren kan worden gebruikt.