Mannan
Andere namen: Mannoglycaan
Schade score: 2 (Derivaten van natuurlijke stoffen)
Mannan, ook bekend als mannoglycaan, is een biopolymeerklasse die bestaat uit mannose-eenheden. Deze polysachariden komen veel voor in de celwanden van veel soorten gisten, schimmels en sommige bacteriën, waar ze dienen als essentiële bouwstenen. Vanwege zijn speciale eigenschappen wordt mannaan in veel industrieën gebruikt.
Mannan heeft een belangrijke toepassing in de voedingsindustrie, waar het wordt gebruikt als verdikkingsmiddel, stabilisator of emulgator in producten zoals ijs, sauzen, soepen, gebakken goederen en dranken. Mannan wordt ook gebruikt in diervoeding om een gezonde spijsvertering te bevorderen en toxische stoffen uit het lichaam te absorberen. De cosmetica-industrie gebruikt de hydraterende en verzachtende eigenschappen. Het wordt toegevoegd aan crèmes, maskers, shampoos en andere huid- en haarverzorgingsproducten. Het wordt ook gebruikt in de farmaceutische industrie bij de productie van medicijnen tegen spijsverteringsstoornissen of ter ondersteuning van het immuunsysteem. Andere toepassingen van mannan zijn de productie van bioplastics, verankeringsmiddelen voor de textielindustrie of in de energiesector als bestanddeel van biobrandstoffen.