Mannitol
Andere namen: E421
Schade score: 2 (Derivaten van natuurlijke stoffen)
Mannitol is een veelgebruikt additief in de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie, het is ook bekend onder de code E421. Mannitol is een natuurlijke stof die voorkomt in veel natuurlijke voedingsmiddelen zoals olijven, tomaten, algen en paddenstoelen. De chemische structuur is vergelijkbaar met glucose, maar met minder calorieën en is daarom een veelgebruikte zoetstof in diabeticaproducten en andere caloriearme voedingsmiddelen.
Mannitol wordt veel gebruikt in snoepgoed als zoetstof en scheidingsmiddel om te voorkomen dat voedsel aan elkaar kleeft, maar ook in kauwgom, dieetvoeding, suikervervangers, chocolade en andere producten. De eigenschappen zijn ook belangrijk voor de farmaceutische industrie, waar het wordt gebruikt als vulmiddel in tabletten en poeders, of als drager voor farmaceutische stoffen. Met zijn lage glycemische index en lage caloriegehalte is het ideaal voor diabetici en mensen die hun suikerinname onder controle willen houden. Het gebruik ervan is echter gereguleerd door de Europese Unie omdat het bij hogere inname spijsverteringsproblemen kan veroorzaken.