Matcha
Andere namen: Matcha groene thee
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Matcha, ook wel Matcha groene thee genoemd, is een unieke Japanse drank gemaakt van fijngemalen groene theebladeren. Het is vooral bijzonder vanwege de teeltmethode: enkele weken voor de oogst worden de theeplantages afgedekt om het zonlicht dat op de bladeren valt te beperken. Dit leidt tot een intensievere productie van chlorofyl en een daaruit voortvloeiende toename van de kwaliteit en kwantiteit van waardevolle stoffen in de thee. Het resulterende matchapoeder heeft een kenmerkende groene kleur, een unieke smaak en een zeer rijk voedingsprofiel.
De populariteit van matcha thee groeit ook buiten Japan en maakt nu deel uit van veel culinaire creaties over de hele wereld. Het wordt niet alleen gebruikt als drank, maar ook als ingrediënt in veel gerechten en dranken. Matcha wordt steeds vaker toegevoegd aan smoothies, desserts, gebak, zoetigheden en zelfs hartige gerechten voor een specifieke smaak en subtiele groene kleur. Daarnaast worden ook verschillende zoetigheden zoals chocolade en ijs van matcha gemaakt. In de luculeuze wereld heeft matcha ook zijn plaats, als populair ingrediënt in cocktails en andere alcoholische dranken, waar het een exotisch tintje toevoegt. Er zijn ook speciale matcha lattes, een melkdrank waaraan matcha thee is toegevoegd.