MCT-olie (triglyceriden met middellange keten)
Andere namen: MCT-olie, plantaardige middellange keten triglyceriden
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
MCT-olie, ook wel bekend als plantaardige triglyceriden met middellange keten, is een type vet dat gemakkelijk verteerbaar is door het lichaam en een aantal potentiële voordelen heeft voor de gezondheid. Het is een type verzadigd vet dat voorkomt in kokosolie, palmolie en sommige zuivelproducten. De belangrijkste voordelen van MCT-olie zijn dat het kan helpen bij gewichtsverlies door het verzadigingsgevoel te vergroten en thermogenese te bevorderen (het proces waarbij het lichaam calorieën verbrandt om de lichaamstemperatuur op peil te houden).
MCT olie wordt in verschillende producten gebruikt. Dit zijn voornamelijk voedingsmiddelen en voedingssupplementen. Vanwege zijn eigenschappen wordt het vaak toegevoegd aan eiwitshakes of ingenomen als voedingssupplement voor sporters en fysiek actieve personen die hun calorie-inname moeten verhogen. Het is ook een populair ingrediënt in koolhydraatarme diëten, zoals het keto dieet, omdat het het lichaam ondersteunt bij de productie van ketonen, een energiebron die gebruikt wordt als er geen glucose is. Het wordt ook veel gebruikt in de cosmetische industrie, waar het wordt toegevoegd aan verschillende crèmes en balsems om de huid te hydrateren en te voeden. Daarnaast worden steriele vormen van MCT olie gebruikt in de geneeskunde als ingrediënt in sommige voedingsmengsels voor patiënten met problemen met de spijsvertering of vetopname.