Meerjarige basilicum (Ocimum Gratissimum)
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Meerjarige basilicum, ook wel geurbasilicum genoemd, is een plant die wordt beschouwd als een van de juwelen van de botanische wereld. Het heeft de Latijnse naam Ocimum Gratissimum gekregen vanwege zijn aangename aroma en unieke smaak, waardoor het een populair ingrediënt is in keukens over de hele wereld. Deze basilicumsoort komt oorspronkelijk uit tropische gebieden in Afrika, Azië en Midden- en Zuid-Amerika, maar vooral uit India, waar het een lange geschiedenis heeft in de Ayurveda.
Bijna alle delen van de overblijvende basilicum zijn bruikbaar - bladeren, bloemen en zaden. Ze worden het vaakst gebruikt in culinaire toepassingen, waar de bladeren hun karakteristieke aroma toevoegen aan verschillende gerechten - sauzen, soepen, salades of pasta. Basilicum wordt ook toegevoegd aan dranken zoals cocktails of thee. Het is een bestanddeel van veel kruidenmengsels, zoals Italiaanse pesto. Het produceert ook een essentiële olie die, dankzij zijn geneeskrachtige eigenschappen, wordt gebruikt in aromatherapie of bij de productie van cosmetische en hygiënische producten zoals zeep, shampoo en crèmes. Basilicum wordt ook gebruikt in de geneeskunde omdat het antibacteriële, ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen heeft.