Melk
Andere namen: melk
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Melk is een van de oudste en meest veelzijdige voedingsmiddelen die de mensheid consumeert. Andere namen in de wereldtalen zijn melk, leche, lait, latte of Milch. Deze witte vloeistof is voornamelijk afkomstig van vrouwelijke zoogdieren in de postnatale periode en is voornamelijk bedoeld om hun jongen te voeden. Tegenwoordig is melk echter een populaire bron van vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen voor mensen van alle leeftijden. De basismelk die we consumeren is koemelk, maar geitenmelk, schapenmelk en plantaardige melkvervangers op basis van noten, soja of rijst worden ook steeds meer gebruikt.
Melk, met zijn voedingswaarde en specifieke eigenschappen, wordt in veel voedingsmiddelen gebruikt. Een van de bekendste producten waarin melk wordt verwerkt, is yoghurt. Yoghurt wordt beschouwd als zeer gezond en bevordert de spijsvertering dankzij de probiotische culturen. Een ander belangrijk product zijn de verschillende soorten kaas, van harde of halfharde tot zachte en blauwschimmelkazen. Kaas is een belangrijk onderdeel van veel culinaire tradities over de hele wereld. Melk wordt ook gebruikt om boter, room, slagroom, melkdranken en ijs van te maken. In de zoete keuken wordt melk gebruikt als basisingrediënt voor het maken van bijvoorbeeld pudding, crèmes, shakes of melkchocolade. Gecondenseerde melk en melkpoeder zijn ook erg populair. Wat dranken betreft, is melk een essentieel ingrediënt voor bijvoorbeeld latte koffie of chocoladedranken. Melk speelt dus een onmisbare rol in onze voeding en is de basis voor veel populaire voedingsmiddelen en dranken.