Melkzuur (Melkzuur)
Andere namen: Melkzuur
Schade score: 2 (Derivaten van natuurlijke stoffen)
Melkzuur is een organische stof die van nature voorkomt in veel voedingsmiddelen en is ook een product van bepaalde micro-organismen. Het wordt zo genoemd omdat het, zoals de naam al doet vermoeden, voorkomt in melk en zuivelproducten. Het is een carboxylzuur, transparant en kleurloos, sterk zuur in zijn pure vorm en oplosbaar in water en alcoholische oplossingen. Het bestaat uit twee optische isomeren, L- en D-zuur, waarbij de eerste biologisch actief is en geproduceerd wordt tijdens de fermentatie van suikers door melkzuurbacteriën.
Melkzuur wordt in verschillende industrieën gebruikt. In de voedselproductie wordt het bijvoorbeeld gebruikt bij de productie van kaas, yoghurt, gefermenteerd voedsel en sommige soorten gebakken producten zoals zuurdesembrood. Het wordt ook toegevoegd aan sommige dranken, snoepgoed en ijs. Het wordt ook gebruikt in de cosmetica-industrie, met name in huidverzorging. Het is een bestanddeel van sommige crèmes, gezichtsmaskers en scrubs. Melkzuur wordt ook gebruikt om voedsel te conserveren, zoals groenten in een pot, omdat het antibacterieel is en de houdbaarheid van het product verlengt. En last but not least wordt het in de textielindustrie gebruikt om het zetmeel in gesponnen vezels te modificeren of als bestanddeel van sommige kleefstoffen. Het is dus een stof met een breed scala aan toepassingen.