Mosterdzaad
Andere namen: witte mosterd, Sinapis alba, Brassica alba
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Mosterd, ook bekend als witte mosterd, Sinapis alba of Brassica alba, is een landbouwgewas dat voornamelijk geteeld wordt voor zijn zaden. Mosterdzaden zijn rond, aanvankelijk groen, later gelig, en variëren van één tot twee millimeter in diameter. Mosterd is een eenjarige plant die tussen de 30 en 90 centimeter hoog wordt. De plant heeft een lange wortelstok waar de bladeren recht uit groeien.
Wat de toepassingen van deze plant betreft, zijn zowel de beperktheid als de variëteit extreem groot. In het bijzonder worden de zaden van het mosterdzaad gebruikt om mosterd te maken, specifiek voor de Franse en Amerikaanse varianten van deze populaire specerij. Daarnaast worden de zaadjes ook gebruikt bij de productie van mayonaise, waarbij ze de emulgering bevorderen. Mosterd is echter ook van groot belang in de alternatieve geneeskunde, waar de geneeskrachtige eigenschappen worden benut. Vanwege zijn ontstekingsremmende eigenschappen wordt het gebruikt in kompressen en baden om spier- en gewrichtspijn te verlichten. Het wordt ook aan diëten toegevoegd vanwege zijn ontgiftende eigenschappen.