Natrium propionaat
Andere namen: Natriumpropionaat, E 281
Schade score: 1 (Natuurlijke stoffen)
Natriumpropionaat of natriumpropionaat, ook wel E 281 genoemd, is een levensmiddelenadditief dat wordt gemaakt door propionzuur te laten reageren met natrium. Het is een witte kristallijne stof zonder geur of smaak. De belangrijkste functie is om te fungeren als conserveermiddel om de groei van schimmels en bacteriën in voedsel te voorkomen. Vanwege deze eigenschap wordt het veel gebruikt bij de productie van voedingsmiddelen, vooral als deze langer houdbaar moeten zijn zonder dat koeling nodig is.
Vanwege de conserverende eigenschappen wordt natriumpropionaat vaak gebruikt in verschillende soorten bakwaren en bakkerijproducten zoals broodjes, broden, cakes en andere. Het wordt ook gebruikt in verwerkte kazen, worsten en andere vleesproducten. Andere toepassingen zijn ingeblikte groenten en fruit. Hoewel het een kunstmatig additief is, wordt het veilig geacht voor menselijke consumptie, op voorwaarde natuurlijk dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid wordt aangehouden. De consumptie van producten die natriumpropionaat bevatten kan echter allergische reacties veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor deze stof.